Navigation Menu+

De bemanning

Wij zijn Henk & Sylvia Ligthart

We kennen elkaar al sinds de jaren 60, toen onze beider ouders bootjes hadden. Henk zeilde vanaf zijn 16e wedstrijden in de Schakelklasse en toen zijn jongere broer Leo door studieverplichtingen niet altijd meer mee kon als bemanning, nam Sylvia zijn plaats in. Het duurde niet zo lang tot niet alleen de fok, maar ook de vonk oversloeg.

In 1980 werd getrouwd en direct daarna bouwde Henk samen met zijn vader een platbodemjachtje: een stalen Grundel. Althans: Henk hielp volop mee, maar vaders was de echte scheepsbouwer. Met de 7,5 meter lange ‘Struiner’ werden Friesland en ook het grootste deel van Nederland meerdere malen doorkruist.

In 1994 werd de Struiner verkocht (met de nodige pijn in het hart). Vanaf dat moment werd regelmatig gevaren met Pa’s motorboot en werd er regelmatig een zeilboot gehuurd. Voor de kinderen Imke en Tjeerd, kwam er al snel een ‘Optimistje’, waarin zij zeilles kregen van Henk.

Er werd niet alleen in Nederland gezeild, maar ook in de Caribische wateren rond St. Maarten, waar broer Leo woonachtig is. Zo werd o.a. meerdere malen deelgenomen aan de Heineken Regatta en later aan de Golden Rock Regatta.

Zowel Henk als Sylvia zijn in bezit van internationale vaarbewijs (VB2) en het marifoon-certificaat.