Navigation Menu+

Ons eerste seizoen!

Posted on 30 jun, 2014

Gedurende het zomerseizoen van 2014 ligt onze boot in Brouwershaven aan de Grevelingen. We konden de ligplaats, die al door de vorige eigenaar betaald was, dit seizoen overnemen.
Brouwershaven heeft een mooie, rustige jachthaven. Onze ligplaats was vooraan in de haven, net achter het sluisje waar ook het havenkantoor gesitueerd is. We zijn er op de motor, zonder mast, vanuit Heusden naartoe gevaren en genoten van ons eerste mooie weekend op de Dommelaer. Toen we het weekend daarop aan boord kwamen was de mast geplaatst door het plaatselijke winterbergingsbedrijf (Van Ast) en konden we gaan zeilen!

Haven-brouwersdamVoor het zeilen met een kajuitboot die je nog moet leren kennen, is de Grevelingen het ideale water. Geen stroom, geen getijde en overal mogelijkheden om aan een eilandje of aan de Brouwersdam een ligplaats te vinden. Zo hebben we genoten van het weekend ‘Concert at Sea’, waarbij broer/zwager Ralph en zijn vriendig Emelie ons vergezelden. We zagen bruinvissen langs- en onder de boot zwemmen.

De zomervakantie gebruikten we om onze eerste tocht over de Noordzee te maken, waarbij we de de Belgische en Nederlandse kust bezochten. Vanuit Breskens zeilden we naar Oostende, waar we een behoorlijk ruwe zee hadden tijdens het aanlopen van de haven. Van Oostende voor het windje naar Blankenberghe en vanuit Blankenberghe weer noordwaards naar Scheveningen. Dit laatste traject betekende 14 uur achtereen sturen, tijdens ideale omstandigheden.

Sylvia-ziekenhuisLichaamspech…
In Scheveningen hadden we minder geluk, Sylvia moest onverwacht opgenomen worden in het ziekenhuis vanwege een ontsteking in de darmen. Zij kon de terugtocht naar Zeeland niet meemaken, gelukkig was onze vriend Hans van der Zanden in de gelegenheid om mee te varen. Na 3 dagen kon Sylvia weer naar huis, de boot lag toen alweer afgemeerd in Brouwershaven.

 

Motorpech…
Motorsteun-kapotIn het najaar merkten we dat de motor bij laag toerental heftig begon te stampen. Na inspectie bleek dat er een motorsteun was afgebroken.
Met hulp van de plaatselijke dieselmonteur hebben we de motor losgemaakt van de fundatie en alle vier de motorsteunen vervangen.
Geen makkelijke klus, waarbij bleek hoe ontoegankelijk de motorruimte is, door het hermetisch dichttimmeren (en kitten) van de ruimte eromheen. Direct heb ik enkele extra toegangsluiken gemaakt, om belangrijke onderdelen zoals de keerkoppeling en gaskabels beter bereikbaar te maken.