Navigation Menu+

Startschip spelen

Posted on 10 okt, 2016

Dommelaer als startschip

Op zaterdag 1 oktober organiseerde de vereniging PZV Zeezeilen een eindejaars-zeilwedstrijd op de Oosterschelde vanuit Wemeldinge. Koen Lindner, die we kennen van de Golden Rock Regatta in St. Maarten, is ook lid van deze club. Hij belde de donderdag ervoor: “Henk, weet jij toevallig iemand met een boot in de omgeving Oosterschelde die startschip zou willen zijn?
Het startschip dat zou komen is door familie-omstandigheden uitgevallen”. Tja, kennen we iemand… Zo direct niet eigenlijk. Maar we zouden het natuurlijk zelf kunnen doen met onze Dommelaer.

Aldus voeren we die zaterdag op tijd naar de haven van Wemeldinge, om Koen op te pikken. Even later, na de steigerbriefing voor de 9 deelnemers, waren we onderweg naar de boeien die de startlijn markeerden. Daar begon meteen het lastigste onderdeel van startschip zijn: zodanig ankeren dat je de lijn als een ‘vizier’ kunt overzien. En dat valt nog niet mee met de combinatie van getijdenwater en wind. De 3e poging was raak en we lagen mooi in het verlengde van de de startlijn.

De eerste deelnemers waren op dat moment al in de buurt en konden zich bij ons melden. Vervolgens begon het aftellen voor de start. Die verliep vlekkeloos. De PZV-zeilers varen niet op het scherpst van de snede, dus van twijfelen over een eventuele te vroege start was zeker geen sprake.

Na de start hadden we de gelegenheid om zelf ook een stukje te gaan zeilen en te genieten van de prachtige weersomstandigheden, uniek voor begin oktober. Bestemming: de boei die samen met de Dommelaer de finishlijn moest worden, dus de ankerkunst kon weer in de praktijk worden gebracht. Deze keer lukte dat vrijwel meteen en we hadden een mooi smal finishlijntje gecreëerd van zo’n 25 meter. Mooi voor de foto’s en filmpjes vanaf het startschip.

Het filmpje hieronder geeft een impressie van de wedstrijd. Ook al hebben we zelf niet meegezeild, ook vanaf het startschip was het genieten.

 

Na afloop was er een gezellig buffet in hartje Wemeldinge, waarbij we de PZV wat beter hebben leren kennen. Gevolg: onze aanmelding als lid. En dat was ook wel een beetje het idee van Koen. Toch, Koen?