Navigation Menu+

Vaarseizoen 2015

Posted on 1 dec, 2015

2015 Was voor ons een prachtig seizoen. Nadat we eind april de winterberging in Heusden verlieten, zijn we – met de mast liggend op de boot – naar de haven van Strijensas gevaren. Daar, met wat hulp van de havenmeester, hebben we de handbediende mastenkraan gebruikt om de mast te plaatsen. Best spannend, want dit was voor ons de eerste keer dat we dit zelf moesten doen en zo’n mast van 13,5 meter is toch een heel gevaarte. Het bepalen van de spanning die op de stagen staat doen we op ‘gevoel’. Gewoon alles lekker strak zetten en vanaf de wal kijken of het allemaal recht staat.

De volgende dag vanuit Strijensas naar Bruinisse gevaren en een nachtje in de oude vissershaven gelegen. De volgende dag naar onze thuishaven Colijnsplaat, waar we vanaf dat moment onze vaste zomerligplaats hebben.

Er volgen diverse mooie zeilweekenden, waarbij we veelvuldig gebruik hebben gemaakt van onze nieuwe ankerlier, o.a. om te ankeren in de Betonhaven bij Neeltje Jans aan de Oosterscheldedam en op de Grevelingen tijdens Concert at Sea, waarbij zwager & schoonzus Ralph & Emelie bij ons aan boord te gast waren.

In de zomervakantie dachten we aan een overtocht naar Engeland, maar de weersomstandigheden en minder stabiele vooruitzichten deden ons op het laatste moment besluiten om vanuit de Roompot de steven Noordwaarts te wenden, naar Stellendam – Scheveningen – IJmuiden – Amsterdam. Dat bleek geen verkeerde beslissing. Een paar dagen later had Nederland te maken met een serieuze ‘zomerstorm’. Wij lagen toen veilig in de Sixhaven aan het IJ. Gezellig, want dochter Imke woont op dat moment in Amsterdam-Noord, op slechts een paar minuten afstand. Met onze aangeschafte museum-jaarkaarten bezochten we o.a. Foam en het Rijksmuseum.

Nadat het weer wat rustiger werd zijn we via Durgerdam – Monnickendam – Enkhuizen, naar Lemmer gevaren. Daar een middagje autohuur geregeld om in de buurt van Assen een Sestrel Moore kompas op te halen, dat we via Marktplaats op de kop hebben getikt.

Bij Monnickendam varen een stuke samen op met de 'Bollebof'.

Bij Monnickendam varen we een stukje samen op met de ‘Bollebof’.

Onderweg ontmoeten we in Monnickendam zwager Ralph en zijn vriendin Emelie met hun Volenhovense bol ‘Bollebof’.

De 'Snowgoose' langszij bij Hindeloopen.

De ‘Snowgoose’ langszij bij Hindeloopen.

Midden op het IJsselmeer en later in Hindeloopen treffen we ook de ‘Snowgoose’ een ‘one-off’ houten kajuitjacht van Gerrit en Marleen Kremer. Altijd leuk als je je vrienden op het water tegenkomt!

Onze vakantietocht ging verder. Via de sluis bij Kornwerderzand zijn we over de Waddenzee naar de haven van Oudeschild gevaren, op Texel. Pittig windje (5 Bf) grotendeels op kop, dus veel kruisrak. De jachthaven was vol toen we daar ’s avonds aankwamen, maar we konden afmeren in de voorhaven tegen een visserschip. De volgende dag hadden we een mooi plaatsje aan de steiger.

We hebben een dagje langer op Texel gelegen dan gepland en door de aanhoudende harde wind zag het er even naar uit dat we terug moesten richting Amsterdam voor de Staande Mast route naar het zuiden. Maar gelukkig werden de vooruitzichten beter en konden we vertrekken richting het ‘Marsdiep’ waar we de kop van Noord-Holland ronden en via de Noordzeekust non-stop naar Zeeland koersten. Het werd een tocht van ruim 22 uur, afwisselen zeilend en op de motor varend, waarbij we ’s nachts de Maasmond zijn overgestoken.

Oversteekroute Maasmond

De aanbevolen oversteekroute bij de Maasmond.

Indrukwekkend om in het donker tussen grote zeeschepen deze oversteek te maken, onder begeleiding van ‘Radarsector Maasmond’ (marifoonkanaal 3).

Toen we ’s morgens om 09.00 uur via de Roompotsluis de Oosterschelde weer bereikten, hebben we het anker laten vallen op onze vertrouwde stek bij Neeltje Jans in de Betonhaven. Even wat slaap inhalen!

De zelf ontworpen en gebouwde 'Odenbach van Hans van der Zanden.

De zelf ontworpen en gebouwde ‘Odenbach van Hans van der Zanden.

Het najaar van 2015 bracht ons weer diverse mooie weekenden, waaronder het zeilen met de ‘Odenbach van onze goede vrienden Hans & Carla. De ‘Odenbach is een zelfgebouwde overnaadse jol van 4,5 meter. We hebben er de Oosterschelde mee bedwongen. Dit houten scheepje is niet alleen een lust voor het oog, maar ook een genot om in te zeilen. Niet voor niets heeft Hans er in 2016 de ABBA (Amateur Boot Bouw Award) én publieksprijs mee gewonnen op de HISWA.

Het laatste weekend van oktober hebben we in Colijnsplaat de mast van de boot laten halen en zijn we – zonder mast – naar Heusden gevaren voor de winterberging. De kluslijst is weer gemaakt, met daarop o.a. de installatie van een autopilot en een handlenspomp.