Navigation Menu+

Zo maak je kids met een beperking blij

Posted on 2 jul, 2018

Zeilen met kinderen van de Mytylschool

Al een aantal jaren op rij organiseert een leerkracht van Onderwijscentrum Leijpark uit Tilburg (Mytylschool) een dagje zeilen op de Oosterschelde, voor haar klas als afsluiting van het schooljaar. Het betreft leerlingen rond de 18 jaar met leerachterstand door een lichamelijke of geestelijke beperking. De leerkracht en haar man hebben een zeiljacht in Colijnsplaat en daarnaast varen er nog een aantal andere boten mee van de vereniging WSVNB om de groep leerlingen en hun begeleiders een plek aan boord te kunnen geven.

“Natuurlijk doen we mee”

Toen de jachtclub in Colijnsplaat via haar Facebookpagina een oproep plaatste i.v.m. een tekort aan boten voor de groep, twijfelden wij geen moment. We hebben we ons direct aangemeld. Het boot-weekend stond sowieso al gepland, maar we hadden nog geen concrete vaarplannen. Meteen een mooie invulling!

Zaterdagmorgen rond 10 uur arriveerde de groep bij de haven. Sommigen uitbundig enthousiast, anderen heel stil en verlegen. Voor de meesten was dit een nieuw en spannend avontuur. Er was vooraf al een groepsindeling gemaakt en wij kregen twee meiden met een leerkracht (Corrie) aan boord. We hadden de koffie klaar, met Zeeuwse bolussen van de warme bakker erbij. Bij één van de twee meiden ging deze versnapering er goed in. De andere bestudeerde het bruine baksel aandachtig en besloot: toch maar niet. Aansluitend de zwemvesten op maat gemaakt en als laatste van de vloot gingen we de haven uit.

Spannend maar vooral leuk

Er stond een mooie zeilbries van 3 – 4 Bft. De Dommelaer lag al snel op één oor en de meiden vonden het spannend maar prachtig. Vooral toen we langs een van de andere schepen met leerlingen voeren en ze naar elkaar konden zwaaien, werd het enthousiasme groot.

Het werd ons steeds duidelijker dat dit een heel bijzondere ervaring was voor deze kids. Hun plezier werd ook ons plezier. Het is prachtig als je op deze manier iets kunt doen voor een groep jonge mensen die het minder makkelijk hebben dan veel van kun leeftijdgenoten.

“Toch wel Unox hè?”

Tijdens een voordewinds rak hadden we de gelegenheid om wat te eten. ‘Lusten jullie een broodje knakworst?” – “Ja lekker! Maar het is toch wel van Unox hè, anders hoef ik ze niet”. Gelukkig… het was Unox. Het puntbroodje werd ook nog even kritisch beoordeeld, maar uiteindelijk werd alles in no-time smakelijk verorberd. Even later werden de oogjes zwaar en lagen er twee meiden onder de spayhood te pitten, terwijl wij weer richting jachthaven koersten.

Rond 14.00 uur lagen we weer in onze box. Aansluitend mocht de hele groep nog een rondje mee op de snelle motorboot die onderdeel van de vloot was. Met 2x 440 Pk stoven we richting Zierikzee en weer terug. Iedereen, inclusief de begeleiding, vond het prachtig!